Skip to content

FASKIAMANIPULAATIO

Faskiamanipulaatio eli lihaskalvokäsittely on italialaisen fysioterapeutin Luigi Steccon 40 vuoden tutkimuksen ja kliinisen työn tulos. Faskia on sidekudosverkko kaikkialla ihmisessä. Se yhdistää eri kudoksia ja lihaksia toisiinsa, sekä toimii välittävänä rakenteena nivelten yli. Faskia on erittäin tiheään hermotettu kudos, jonka tärkein tehtävä on liikkeen säätely, koordinaatio, tasapaino ja voimansiirto. Pääasiallinen huomio tässä menetelmässä kohdistuu lihasten, syvän faskian ja niiden väliseen toiminnalliseen suhteeseen. Faskiakäsittely suoritetaan tässä menetelmässä käsin eri otteita hyödyntäen.

Faskiakäsittelyä voidaan käyttää muun muassa tuki- ja liikuntaelimistöön liittyvissä toimintahäiriöissä, leikkausten ja vammojen jälkitilojen hoidossa, pitkittyneiden vaivojen paranemisen nopeuttamisessa sekä urheiluvammoissa. Kireiden ja kiinnikkeisten leikkausarpien käsittelyssä menetelmä on varsin tehokas.

Faskiakäsittelyä voidaan suorittaa myös metallisia ”faskiatyökaluja” hyödyntäen ja ideologia tässäkin menetelmässä on sama kuin manuaalisesti tehtävässä, eli pyrkimyksenä on palauttaa kudoksen normaali liike/liikkuvuus.